לאחרונה התחלתי סוף סוף סטאז' בבית החולים איכילוב כחלק מהתהליך הארוך והמייגע שהחל אי שם בשנת 2007 בכמה קורסים בפתוחה, ושבסופו אהיה דיאטנית קלינית מן המניין (מתישהו במהלך 2012 ככל הנראה).
הסטאז' מעניין למדי ולראשונה מאז תחילת התהליך הזה, אני מקבלת כלים אמיתיים ופרקטיים למקצוע שבחרתי לי.
אמנם בסופו של יום אין לי עניין רב לעבוד בבית חולים.אני מעדיפה לעסוק במניעת מחלות שפע למינהן בעזרת תזונה נכונה, ולא בלתת ייעוץ לאיש בגיל העמידה שצרך מזון זבל כל חייו וכעת יש לו סכרת סוג 2 וכליות מקולקלות ולכן עליו לאכול פחות סוכר וירקות עתירי אשלגן...
כנכנסתי לסטאז' די חששתי מרפלקס הקאה שיהיה לי מאינטרסים כלכליים של תעשיות המזון שידוע לי היטב עוד ממהלך התואר, בוחשים עמוק עמוק בתחום התזונה. משהו מקביל פחות או יותר לתעשית התרופות שבוחשת בעולמם של הרופאים.
אם כי ככל הנראה מאחר שתחום התזונה הוא תחום חדש יותר, היכולת של אינטרסים כלכליים לחדור פנימה, היא אולי אפילו חזקה יותר. אבל יתכן שזו כבר סתם ספקולוציה שלי.
במידה מסויימת הופתעתי לטובה, אולי בגלל שרוב החולים באמת לא יפיקו יותר מידי תועלת בריאותית בתזונה לאוכלסיה בריאה מהסוג שאהיה מעוניינת לקדם בעתידי המקצועי, אז זה פשוט פחות מטריד אותי. אולי גם הציפיות שלי נמוכות מאד.
כאן חשוב לציין עוד נקודה מטרידה, ראש מחלקת התזונה בבי"ח איכילוב היא אחת הדמויות הבולטות בעולם הדיאטה הישראלי - אולגה רז. לאולגה מבחר נאה של תפקידים בעולם הזה מלבד תפקידה באיכילוב בו היא שולטת ביד רמה בכמה עשרות תזונאיות. בין השאר היא ראש החוג לתזונה במכללת אריאל וכן ממציאה ומשווקת של דיאטת הלחם שיחסית מפורסמת בארצנו.
אבל מה שאותי ספציפית באמת מעניין זה שהיא גם הדיאטנית של מועצת הלול כבר כמה שנים טובות. מתוקף כך נתקלתי בשמה במאמרים שונים המנופפים ביתרונות של ביצים וכביכול שוברים את המיתוס שביצים מעלות את הכולסטרול (נגיע בהמשך לסוגיית נכונות הטענה הזו). מאמרים מסוג זה התפרסמו גם באתר מיוחד שמועצת הלול פתחה בנושא (לשמחתי הוא ברגע זה לא באויר אז לא יכלתי לקשר אליו) וגם באתר הראשי של מועצת הלול וכן בעיתון של הארגון לדיאטנים עתי"ד.
כוננות הספיגה שלי לתכנים תועמלניים התחדדה פלאים מרגע שגיליתי שאת הסטאז' שלי אעבור במחלקה שזו הדמות העומדת בראשה (אגב, איכילוב הוא בית החולים הקולט את הכמות הגדולה ביותר של סטאז'ריות לתזונה בארץ.. עוד נקודה מטרידה לחשוב עליה).
הפעם הראשונה בה נתקלתי בבחישה מהסוג הזה היתה בהמלצות שניתנו להוריה של ילדה בת 3 עם סכרת סוג 1 (סכרת נעורים כפי שהיא נקראת בציבור הרחב) עם טריגליצרידים (שומנים) גבוהים בדמה. למיטב זכרוני גם הכולסטרול שלה היה גבוה למדי.
שוב עליי לסטות מהנושא ולתאר על רגל אחת ובאופן מאד לא מדוייק את ההמלצות הכלליות לילדים חולי סכרת:
להמעיט באכילת פחמימות פשוטות (סוכר, ממתקים, חלב ניגר ולחם לבן) לאכול באופן מדוד ביותר פחמימות מורכבות (אורז, פסטה, לחם מלא, קטניות וכן הלאה) ולאכול באופן מדוד גם פירות (שסוכריהם פשוטים אך יש להם יתרונות בריאותיים גבוהים מכדי שאפשר יהיה להמנע מהם לגמרי).
ירקות וחלבון מהחי מותר לחבר'ה האלה לאכול כמה שבא להם וכך גם מזון שומני (שגם הוא לרוב מהחי..).
פעמים רבות מתפתחת בקרב חולי סכרת דיסליפדמיה - שמוגדרת לרוב כרמות כולסטרול ושומן בדם גבוהות בצום.
מצבים מהסוג הזה מסוכנים שבעתיים לחולי סכרת מהאוכלוסיה הרגילה זאת מאחר שמדובר בהוספה של גורם סיכון נוסף למחלות לב וכלי דם עבור אנשים אילו (הסכנה העיקרית בסכרת שאינה מאוזנת היא שגלוקוז (סוכר) גבוה בדם עשוי לפגוע בכלי דם - בייחוד העדינים שבהם, למשל אילו שבעיניים ובכליות - זו הסיבה שסכרת עשויה לגרום למשל לעיוורון ולאי ספיקת כליות).
נחזור לילדה - במקרה שלה הדיאטנית המליצה להוריד מזונות שמעלים רמות שומן שהילדה הזו אכלה:
לעבור מבשר עתיר שומן לסוג עם פחות שומן (מבקר לעוף נניח), להפחית מזון מטוגן, לאכול פחות מאפים עתירי שומן, לעבור למוצרי חלב דלי שומן, ולאכול יותר ירקות.
לאחר הפגישה שאלתי את הדיאטנית מדוע היא לא הזכירה את נושא הביצים.
הדיאטנית הסתכלה עליי במבט מזועזע כאילו ישנתי לאורך כל התואר שלי, "ביצים לא מעלות את רמות הכולסטרול האינך יודעת?" היא אמרה.
בחצי פה אמרתי לה שדווקא קראתי שביצים הם גורם סיכון לסכרת סוג 2 ולמחלות לב בקרב חולי סכרת. הבטחתי לשלוח לה את המאמרים הרלוונטיים. מדובר במספר מאמרים טריים מהשנים האחרונות. שללא ספק תזונאיות שעוסקות בסכרת צריכות לקרוא.
את אותו אחר צהריים העברתי בשקידה על מאמרים בנושא שגרמו לי להבין שעליי לכתוב באופן מסודר את מה שהצלחתי להבין בתחום הסבוך הזה של ביצים וכולסטרול.
למעשה כל הפוסט הזה הוא הקדמה לפוסט הבא שיעסוק בדיוק בזה (מה לעשות שכרגע זה לא שכתבה שאכתוב בנושא הזה תגיע לאיזה עיתון בעולם החיצון. אז שלפחות שזה יופיע איפה שהוא... כדי שלפחות אני עצמי אזכור מאיפה שאבתי את העמדה שלי בנושא הזה).
על תזונה וכולסטרול בפוסט הבא...