יום חמישי, 29 בספטמבר 2011

כולסטרול זה משעמם

עוד מהרהוריה של סטאז'רית לתזונה עם חושים מחודדים...
במהלך שנות השמונים והתשעים (ואולי גם תחילת שנות ה2000) היתה רווחת בעולם התזונה התפיסה שביצים מעלות את הכולסטרול בדם.
ההגיון שבכך היה ברור לכל בר דעת, לא יתכן שקופסה שמכילה בתוכה 200-300 מ"ג כולסטרול לא תשפיע על רמת הכולסטרול בדם, לא?
אבל מה, תזונה זה עסק מסובך, וכפי שההגיון בתהליכים ביולוגים או פיזיקלים רבים לאו דווקא מתנהל בהתאם להגיון הבריא שלנו, כך גם מאזן הכולסטרול והשומנים בדם לא מתנהל בדיוק בהתאם להגיון.
וכך התגלה בשורה של מחקרים מתחילת שנות ה2000 שביצים דווקא לא מעלות את רמת הכולסטרול LDL (הכולסטרול המכונה הכולסטרול הרע בפי הדיוטות) בצום (את הבולד על המילה צום אסביר בהמשך הדרך). 
כאן יש מקום לעצור לרגע ולתת הסבר על מה בדיוק קורה לכולסטרול שאנו אוכלים במערכת העיכול ואיך זה יכול להיות שגילו ממצא שסותר כך את ההגיון שלנו.
דיסקלמייר כרגיל: מדובר בהסבר לא מדוייק ב100 אחוז, אם מישהו שיגיע לבלוג הזה יגלה אי אילו אי דיוקים קריטיים,  הוא מוזמן לתקן אותי. בכל זאת עברו איזה שנתיים מאז שלמדתי את התהליך הזה באופן מדוקדק.. ואני מודה שאף פעם לא הייתי כזה חזקה בפרטים הקטנים בחלק הזה של התואר.. מה גם שלא הייתה ברירה אלא לדלג על חלק מההסבר למען ההפשטה.
השתדלתי להסביר את העסק בצורה הברורה ביותר שיכלתי, אבל מה לעשות שזה עסק מורכב ועבור חלקכם יהיה קצת משעמם.. אז אתם מוזמנים לדלג על החלק הזה אם הוא לא מעניין אתכם.. לחלופין, אם זה דווקא כן מעניין אתכם משום מה, אני זמינה לשאלות ואולי אפילו לתשובות!
בהתחשב באורכו של ההסבר, בפועל את הקשר בין ההסבר שאתן כאן לבין הממצאים בנוגע לביצים אשאיר כבר לפוסט הבא (אח, איך אני בונה פה את המתח זה משהו..).
דרך כל כולסטרול
אז הן הכולסטרול והן השומן שאנו צורכים בתזונה נספגים במעי הדק בתהליך מייגע מעט, בתוך המעי הם מתקבצים בכדוריות של שומן וכולסטרול הקרויות בשם המצחיק "כילומיקרונים". הכילומיקרונים האלה יגיעו למערכת הלימפה ומשם לדם. חלק מהשומן שביחידות הללו יגיע לרקמות השומן ישירות מהדם. וחלקו יגיע לכבד, הכולסטרול יגיע כמעט כולו לכבד.
כעת הכבד צריך לחלק את הכולסטרול הזה (כמו גם את זה שהוא בכל מקרה יוצר ללא קשר לזה שקיבל בתזונה) לרקמות הזקוקות לו. זאת נעשה על ידי כדוריות העשויות שומן כולסטרול וחלבונים בשם ליפו-פרוטאינים (ליפו-שומן, פרוטאינים-חלבונים). החלבונים תפקידם זיהוי של רקמות היעד של השומן והכולסטרול הזה כמו גם סוג של אינטרקציה מתוסבכת בין סוגי הליפו-פרוטאינים השונים. הליפו-פרוטאינים המוכרים לרובנו הם ה-Low Density Lipoprotein - LDL וה- High Density Lipoprotein HDL.
חוץ מאילו יש גם את הVery Low Density Lipoprotein VLDL  והIntermediate Density Lipoprotein - IDL.
הצפיפות שאליה מתייחסים בשמות האלה היא הצפיפות של החלבונים ביחס לשאר המרכיבים בכדורית.
אז מה קורה בפועל?
הכבד שולח לדרכו את הליפופרוטאין הנקרא VLDL. החבר הזה מכיל יחסית הרבה שומן והרבה כולסטרול, השומן יעשה את דרכו לרקמות השומן והשרירים הזקוקים לו. כאשר השומן הזה יוצא מהרכיב הזה הוא הופך להיות LDL שזה רכיב עם פחות שומן אבל עם אחוז כולסטרול גבוה מאד. הרכיב הזה תפקידו לחלק את הכולסטרול הזה ברחבי הגוף לכל מיני רקמות (כל רקמות הגוף משתמשות בכולסטרול לכל מיני צרכים - בניית הורמונים, מבנים שונים בתאים בייחוד בממברנה של התא ועוד כל מיני דברים). מה שרקמות הגוף לא "רצו" צריך לחזור חזרה לכבד ולהתפרק. חלקו יהפוך למלחי מרה וחלקו יופרש מחדש בכדוריות של VLDL. על אף שהLDL ידוע לשמצה, הוא ממלא תפקיד חיוני בהעברה של הכולסטרול לרקמות שאכן זקוקות לו ואנחנו צריכים שגם הוא יסתובב לו בגוף ברמה כלשהי.
הבעיות מתחילות כשהרמות שלו הן גבוהות מידי. מכל מיני סיבות, לעיתים תזונתיות לעיתים גנטיות, בד"כ גם וגם.. הLDL עשוי להתקע בדם ולהסתובב שם ללא קשר להאם אכלנו לאחרונה פצצת כולסטרול ושומן, או שרק לפני שלושה ימים אכלנו איזו ביצת עין (דכאני!). כאשר רמתו של הLDL גבוהה והוא מסתובב לו להנאתו בדם, ישנה סכנה שיעבור חמצון על ידי רדיקלים חופשיים שבלי קשר מסתובבים להם בדם. LDL מחומצן הוא מסוכן שבעתיים, היות שהוא עשוי למצוא את דרכו למתחת לדופן כלי התא, שם יצטבר לו להנאתו ואז עשוי בבת אחת להתפרץ החוצה וליצור קרישי דם שיגרמו בתורם להתקפי לב ושבץ. הנה סרטון שמסכם את התהליך הזה-

אוקי ומה בעניין HDL? אותו לא הזכרנו בכלל בינתיים.
אז הHDL תפקידו העיקרי הוא לשמש כמתווך בכל התהליך, הוא מוסר ולוקח כל מיני חלבונים מהדפנות של הליפופרוטאינים במטרה לגרום הן לשומנים והן לכולסטרול להגיע לרקמות הזקוקות להם. כמו כן הוא אוסף כולסטרול חופשי שחמק לו ומסתובב בדם ועל כן מסוכן במיוחד. התהליך הוא מורכב להחריד ואין סיבה ממשית להבין אותו לעומקו. מה שחשוב להבין זה שמאחר שHDL תורם לסילוקו של הLDL והכולסטרול החופשי מהדם ולכן תורם להורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
עוד נקודה שחשוב להבהיר. אנשים שאינם צורכים כלל כולסטרול - כלומר אנשים שנמנעים ממזון מהחי באופן מוחלט אינם צריכים לחשוש שאין להם LDL או HDL בגוף. זאת מאחר שהגוף לא חייב לקבל כולסטרול מהתזונה. הכבד מייצר את הכולסטרול באופן עצמאי בכמות מספקת לכל רקמות הגוף, את הכולסטרול הוא שולח אותו בליפופרוטאינים לרחבי הגוף באותו תהליך בדיוק.

על הקשר של כל התהליך המייגע הזה להאם ביצים מעלות את הכולסטרול אכתוב כבר בפוסט הבא (בכל זאת אני צריכה לעשות משהו יעיל עם עצמי מתישהו היום)